PONTÓS aposta pel 100% de compostatge

L’Ajuntament de Pontós ha rebut la “subvenció per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals” atorgada per l’Agència de residus de Catalunya procedent dels fons del Next Generation i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per un import de 17.551,86 €. Tots els ciutadans tenim l’obligació moral, ètica i legal de separar els residus que generem en els nostres domicilis i activitats quotidianes. És per aquest motiu que per facilitar la tasca de separar correctament els residus orgànics, l’Ajuntament de Pontós destinarà l’ajut a implementar el compostatge domèstic i comunitari.

D’aquesta manera s’aconseguirà recollir les restes orgàniques de forma separata i evitar que vagin a parar a l’abocador comarcal, una infraestructura que a part de l’impacte mediambiental que genera, si no s’utilitza amb seny serà obsoleta en pocs anys. Al mateix temps en gestionar les restes orgàniques al mateix lloc on es generen s’evita les emissions de CO2 derivades del seu transport i s’obtindrà compost un material idoni per utilitzar com a fertilitzant pels jardins municipals i per repartir entre els veïns.

El projecte preveu abastar tot el municipi diferenciant 3 àmbits. Per una banda, està previst que el 55% de la població del municipi que viuen en el nucli urbà puguin anar a una de les dues noves zones de compostatge comunitari que s’estan implementant on dipositaran les restes orgàniques que generin diàriament i serà el personal municipal l’encarregat de controlar el correcte funcionament del procés de compostatge. Per altra banda, es facilitarà compostadors domèstics al 15% de la població que viu en masies i nuclis aïllats i que disposen d’espai exterior en les seves propietats per tal que siguin ells qui reciclin les seves pròpies restes orgàniques. Pontós copta amb 30% de les llars que des de fa temps ja disposen de compostador domèstic i se’ls farà una visita de suport i seguiment.

Per fer arribar aquesta informació als usuaris es realitzaran diverses xerrades i tallers i es disposarà d’un educador ambiental que anirà a visitar els veïns per explicar-los com funciona el compostatge comunitari o com han de realitzar el compostatge domèstic, segons el cas.

La campanya es preveu que tingui una duració de 6 mesos i la voluntat del consistori és poder accedir a noves ajudes per, en un futur, poder continuar realitzant la labor de formació i conscienciació tant en la separació de les restes orgàniques com de la resta de fraccions que es poden reciclar sempre que prèviament s’hagin separat correctament.