-
Bonificació en la taxa d'escombraries per la realització de compostatge
Aquest any 2021 l’Ajuntament de Pontós aplicarà el descompte del 20% a la taxa d’escombraries als habitatges que facin compostatge casolà o bé utilitzin els compostadors comunitaris. Per tenir aquest descompte heu d’omplir la declaració responsable a l’ajuntament abans de l’1 de maig de 2021.
Podeu descarregar:
La finalitat d’aquesta acció és aconseguir augmentar el nombre d’habitatges que realitzen el compostatge de les deixalles orgàniques que generen.
L’any vinent començarem (obligats pels nous requeriments de la normativa europea*) a fer la recollida porta a porta, fet que encarirà el cost del servei d’escombraries.
Per aquest motiu, si realitzem compostatge podrem reduir la pujada prevista de preus.
I, el més important, estarem evitant generar lixiviats, altament contaminants a la deixalleria i farem compost per les plantes del poble!
*La normativa europea estableix els objectius de reutilització i reciclatge dels residus municipals fins al 55 % per l’any 2025, el 60 % per l’any 2030 i el 65 % per l’any 2035.
- Renovació de la xarxa de subministrament d'aigua potable i implantació de xarxa de gas del barri de Mas Clos
- Aprovació inicial d'una modificació de les normes subsidiàries de planejament
-
Ordenança Fiscal (IVTM)
Gaudiran d’una bonificació del 75% de la quota els titulars de vehicles elèctrics.
Gaudiran d’una bonificació del 50% de la quota:
1. Els titulars de vehicles híbrids, entenent com a tals aquells que disposin de dos o més motors quan algun d’ells funcioni amb energia elèctrica.
2. Els titulars de vehicles que utilitzin gas liquat de petroli (GLP).
3. Els titulars de vehicles que utilitzin gas natural.
Per gaudir de les bonificacions, els interessats hauran de sol·licitar la seva concessió venint a l’Ajuntament o a través de http://www.xalocgirona.cat/, indicant les característiques del vehicle, la matrícula i presentar, juntament amb la sol·licitud, la fitxa tècnica del vehicle, permís de circulació i el carnet de conduir.
-
Nova senyalització a la plaça major del poble
Ja s’han instal·lat els senyals de prohibit aparcar en tota la Plaça Major per poder gaudir d’un espai públic de trobada al centre del poble. Preguem que es respectin aquests senyals municipals i que s’aparqui en els diferents pàrquings municipals situats a les entrades del poble, alliberant també altres carrers com el C/de la Creu.
-
Recollida de residus especials al magatzem
HORARI: Cada dimecres de 8 h a 8:15 h.
FORA D’HORARI: Es pot demanar cita prèvia contactant amb l’Ajuntament per poder dur residus especials en dies i franges horàries diferents de la marcada.
-
Normes subsidiàries de Pontós
Enllaç a les normes subsidiàries de Pontós
Per acord del Ple municipal de data 24 de novembre de 2021, l’Ajuntament de Pontós ha aprovat inicialment la modificació puntual de les Normes Subsidiàries de Plantejament del municipi de Pontós relatives als articles 48, 49 i 52 referents a les“Activitats agrícoles i ramaderes en sòl no urbanitzable”.
Els interessats disposen del termini d’un mes per tal de poder examinar l’expedient i realitzar les al·legacions o observacions que considerin oportunes adreçant-se a l’Ajuntament en horari d’atenció al públic.
-
PONTÓS aposta pel 100% de compostatge
L’Ajuntament de Pontós ha rebut la “subvenció per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals” atorgada per l’Agència de residus de Catalunya procedent dels fons del Next Generation i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per un import de 17.551,86 €.Tots els ciutadans tenim l’obligació moral, ètica i legal de separar els residus que generem en els nostres domicilis i activitats quotidianes. És per aquest motiu que per facilitar la tasca de separar correctament els residus orgànics, l’Ajuntament de Pontós destinarà l’ajut a implementar el compostatge domèstic i comunitari. D’aquesta manera s’aconseguirà recollir les restes orgàniques de forma separata i evitar que vagin a parar a l’abocador comarcal, una infraestructura que a part de l’impacte mediambiental que genera, si no s’utilitza amb seny serà obsoleta en pocs anys. Al mateix temps en gestionar les restes orgàniques al mateix lloc on es generen s’evita les emissions de CO2 derivades del seu transport i s’obtindrà compost un material idoni per utilitzar com a fertilitzant pels jardins municipals i per repartir entre els veïns.
El projecte preveu abastar tot el municipi diferenciant 3 àmbits. Per una banda, està previst que el 55% de la població del municipi que viuen en el nucli urbà puguin anar a una de les dues noves zones de compostatge comunitari que s’estan implementant on dipositaran les restes orgàniques que generin diàriament i serà el personal municipal l’encarregat de controlar el correcte funcionament del procés de compostatge. Per altra banda es facilitarà compostadors domèstics al 15% de la població que viu en masies i nuclis aïllats i que disposen d’espai exterior en les seves propietats per tal que siguin ells qui reciclin les seves pròpies restes orgàniques. Pontós copta amb 30% de les llars que des de fa temps ja disposen de compostador domèstic i se’ls farà una visita de suport i seguiment.
Per fer arribar aquesta informació als usuaris es realitzaran diverses xerrades i tallers i es disposarà d’un educador ambiental que anirà a visitar els veïns per explicar-los com funciona el compostatge comunitari o com han de realitzar el compostatge domèstic, segons el cas.
La campanya es preveu que tingui una duració de 6 mesos i la voluntat del consistori és poder accedir a noves ajudes per, en un futur, poder continuar realitzant la labor de formació i conscienciació tant en la separació de les restes orgàniques com de la resta de fraccions que es poden reciclar sempre hi quan prèviament s’hagin separat correctament.
- Pla Director d'Abastament d'aigua potable de Pontós